Maldiv Thai
és Gyógymasszázs Központ
Blog

Az érintés művészete

Miért lehet valaki szenvedélyes rajongója masszázs rituáléknak és különböző érintés-alapú kezeléseknek és miért töltenek fel bennünket akár egy relaxáló masszázs gyengéd érintései, akár egy erőteljesebb tradicionális thai masszázs energetizáló mozdulatsorai? A kérdések könnyen megválaszolhatók, ám részletes magyarázatot kívánnak.

“Az érintés meggyógyíthatja a testet és felmelegítheti a szívet. Ha ölelésre tárod karjaidat, azzal szíved is kitárod.” - Adam J. Jackson

jesper-aggergaard-495757-unsplash

Ha megérintenek, megölelnek, megsimogatnak, megmasszíroznak bennünket, információk sokasága áramlik át a testünkön és komplex folyamatok játszódnak le. Manapság már sokunk számára tudvalevő, hogy az érintési ingerek hatására hormonok egész sora választódik ki. Az egyik legfontosabb ezek közül a kötődés hormonjaként is ismert oxitocin, amelynek pozitív élettani hatásait minden alkalommal élvezhetjük, amikor egy baráti ölelést, egy kedves simogatást, egy biztató hátbaveregetést - vagy épp egy masszázst kapunk szakavatott kezektől. Az oxitocin hormon lelassítja a szívfrekvenciát, azaz csökkenti szívünk percenkénti összehúzódásainak számát, ezzel megnyugtatva bennünket, ellazítja az izomzatot, segíti a stresszhormon lebontását. Depresszió-ellenes tulajdonsága is van.

A boldogság, a közelség és az érzelmi kötődés érzése oxitocin nélkül elképzelhetetlen.

 

Talán most már egyre jobban értjük, miért is oly népszerűek a különböző masszázstechnikák. Azonban manapság valóban nagyon sokféle masszázs technikával találkozhatunk. Felmerül a kérdés, hogy mindegyik képes-e az oxitocin felszabadítására. Vajon például egy ruhában történő tradícionális thai masszázs közben megtörténhet ez a fajta “csoda”? Természetesen igen. Az érintés minden módon hatással lesz ránk, akár közvetlen bőr-bőr kontaktus révén, akár ruhán keresztül történik, akár erőteljesebb az érintés, akár egészen finom cirógatásról beszélünk. Ilyen szempontból tehát abszolút mienk a döntés. Mi mit helyezünk előtérbe, mire vágyunk igazán? Egy egészen gyengéd és kellemes kezelésre finom illóolajokkal, vagy szeretnénk “átgyúratni” testünket, hadd recsegjenek-ropogjanak fáradt tagjaink? Előbbit egyébként inkább a Hölgyek, míg utóbbit inkább az Urak részesítik előnyben.

aroma olaj

Apropó, illóolajok. Az érintés csodáját, melyet legnagyobb érzékszervünkkel, a bőrünkkel érzékelünk, egy masszázs rituálé során minden más érzékszervünk is bevonódik. Az illat, melyet a lágy füstölő és a prémium aromaolajok egyvelege alkot, képes egészen megnyugtatni, vagy épp felpezsdíteni idegrendszerünket. Hiszen stresszoldó hatású lehet a nagyon aktív, pörgős masszázs is. A kényelmes tatamin pihentetve testünket tovább ringatózhatunk a nyugalom tengerén a dallamos, halk zene hullámain. “Egy kis édes félhomályban” engedhetjük át magunkat teljesen a pihenésnek, feltöltődésnek, amire - legyünk őszinték - egészen nagy szükségünk van rohanó életünkben. Szürke hétköznapjainkat tehát egy ilyen érzékeinkre gazdagan ható, “színes” eseménnyel dobhatjuk fel. Az érintés komplex élménnyé válik, az érintés művészete elbűvölheti testünket és lelkünket.

fejmasszi

Ezzel együtt továbbra sem mehetünk el amellett, hogy a masszázs által a kellemeset a hasznossal kötöttük össze, hiszen mind az idegrendszerre, mind a vérkeringésre olyan hatást gyakoroltunk, mely feltölti testünk kiürült energiaközpontjait, boldogsághormonok szabadultak fel és ezáltal egyszerre tettünk egészségünkért és jól-létünkért.

Hiszen ne feledjük, az egészség a WHO ajánlása szerint is “a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.

Forrás:

http://www.lafemme.hu/eletmod/858_az_erintes_varazsa
https://mindsetpszichologia.hu/2017/06/15/8-indok-amiert-szuksegunk-van-az-emberi-erintesre-jobban-mint-valaha/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eg%C3%A9szs%C3%A9g

Up arrow icon