Maldiv Thai
és Gyógymasszázs Központ
Blog

December tájékán

December közepén járunk. A bevásárlóközpontokban már nincs olyan időszak, mikor ne lenne eszméletlen tömeg, a Karácsonyi Vásárokban már nincs olyan árus, aki előtt ne kígyózna hosszú-hosszú sor és valószínűleg már otthonunkban is kevés a nyugodt pillanat, hiszen mindenki sürög-forog.

Az ajándékozás stresszfaktorrá vált és napjainkban sokkal inkább a mennyiségre, mintsem a minőségre törekszünk, amikor erre kerül a sor.

A stressz a modern ember betegsége.

Őszintén, van olyan köztünk, akit ne érintene? Sokszor, ha kellemetlen tüneteket tapasztalunk magunkon, csak legyintünk csupán, “csak a stressz!”, de tévedünk, amikor így lekicsinyítjük a problémát. A stressz rengeteg betegség okozója, nem kell, hogy életünk része legyen.  

ben-white-dddQHervE04-unsplash

Egészen pontosan a distressz nem kell, hogy életünk része legyen. A distressz betegít meg, hiszen ezt éljük át akkor, amikor úgy érezzük, hogy az előttünk álló kihívások legyőzéséhez nincs elég erőforrásunk, nincsenek meg megfelelő képességeink, adottságaink. Emiatt tör ránk a szorongás, hiszen előrevetítjük félelmeink beteljesedését, “nagy baj lesz, ha ezt nem tudom időre és tökéletesen megcsinálni!”. A következményektől való félelem pedig megbénít és szorongunk, stresszelünk és az, hogy ezzel teljesítményünk rohamosan romlik ennek nyomán, csak a kisebb baj. Eközben szerveink elkezdik felvenni a nem egészséges működés ritmusát. Hiszen folyamatos nyomás, folyamatos stressz alatt a szervezetünk túlélő üzemmódba kapcsol, mely csak rövid távon hasznos, hosszú távon megterheli testünket. Épp ezért lesznek a stressz következményei a szív- és érrendszeri betegségek, emésztési és anyagcsere problémák, az obezitás (elhízás),vagy épp a kóros soványság, esetleg valamilyen függőség (pl. dohányzás) kialakulása.

Az eustressz, a “jó stressz” egy fajta kreatív erő, mozgatórugó, ha például örömmel és izgatottsággal várunk valamit.

Kisebb adrenalin-löket, ami lendületet ad, hogy teljes erőbedobással és szívesen tegyük azt, amit tennünk kell. Az ad izgalmat, hogy micsoda boldogság, hogy ezt a valamit csinálhatjuk,nem pedig az jelent “izgalmat”, valójában pedig szorongást, hogy meg kell csinálnunk valamit, amit ki tudja, hogy egyáltalán jól csinálunk-e. Most pedig álljunk meg és értékeljük újra a dolgot!

A karácsonyi készülődést distressznek, vagy eustressznek éljük meg?

freestocks-org-5UWVdeEAE3E-unsplash

A magunkra figyelés legalább olyan fontos, mint hogy a családunkért tegyünk.

Pszichológusok ajánlása, hogy minden nap igyekezzünk megtalálni a saját időnket.

Egy varázslatos séta a decemberi hóesésben, forralt bor készítése házilag közösen az otthon melegében, karácsonyfadísz készítés a gyerekekkel, vagy csupán néhány relaxáló légzésgyakorlat elvégzése, egy pár nyújtó gyakorlat a nap végén - mind mind segítenek csökkenteni a stresszt. Minden nap szakíthatunk egy kis időt - legyen az 5 vagy épp 55 perc - arra, hogy kiszálljunk a mókuskerékből. Ráadásul ha magunkban rendet tettünk, sokkal könnyebb lesz ráhangolódni szeretteinkre és megálmodni számukra a tökéletes ajándékot. Hiszen mi sem örömtelibb, mint eltalálni azt, mire vágyik, minek örül igazán!   Önmagában az ajándékozás is stresszcsökkentő hatású. A békés együtt várakozás, az adás, az együtt ünneplés felszabadítja a boldogság-hormonjainkat, amik aztán megálljt parancsolnak a stresszhormonok működésének.

Akár magunkat ajándékozzuk meg néhány perccel, vagy órával egy “stresszmentes övezetben”, akár ilyen élményt szeretnénk szerettünknek adni, jó ötlet lehet a következő néhány ajándéktipp:

  • illóolaj csomag, melyben levendula-, bergamott-, ilang-ilang-, citrom-, vagy citromfű-olaj található, hiszen ezek rendkívül jó stresszcsökkentők.
  • egy kedves bögre egy csomag teával, mely szintén stresszoldó hatású lehet. Ezek: citromfű, orbáncfű, kamilla, rozmaring, levendula teák.
  • különleges csokoládé-válogatás. Sose becsüljük alá a csokoládé természetes endorfin-termelő erejét! ;)
  • ajándékutalvány vásárlása egy relaxáló kozmetikai kezelésre, vagy egy relaxáló masszázsra.

Relaxáló masszázs

A legtöbb relaxáló masszázs kellemes, megnyugtató zene mellett történik, olyan aromaolajokkal, melyek szintén az ellazulást támogatják. Újra előkerül a levendula, a citromfű, a rozmaringolaj.

A relaxáló aromaolajos masszázsok sajátja, hogy az izmok teljes ellazítása a cél, amit nem erőteljes technikákkal, hanem finom, de határozott, széles mozdulatokkal ér el a masszőr.

 

Természetesen a Maldív Thai és Gyógymasszázs Központban is megtalálhatók különböző relaxáló kezelések. Különlegességünk, hogy szalonunkban ezek a masszázsok páros verzióban is kérhetők, így kedvesünkkel, barátunkkal, barátnőnkkel együtt élhetjük át az élményt. Illetve, hogy spa-csomagjainkban forró fürdővel, finomságokkal, bőrfiatalító kezelésekkel egészítjük ki masszázsainkat a béke, a szépség és a harmónia jegyében.  

Törekedjünk arra, hogy december havát annak teljes varázsában éljük meg, hogy az Advent időszaka legyen örömteli várakozás, a Karácsony pedig az igazi béke, meghittség és legfőképp az igazi Szeretet ünnepe. Ehhez ad segítséget, ha napról napra megtaláljuk a módját, hogy megálljunk, megpihenjünk és hálásak legyünk.  

“Ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem
A szívekben legyen Karácsony!”

Szilágyi Domokos

Up arrow icon