Maldiv Thai
és Gyógymasszázs Központ
Blog

Az igazi ajándékozásról

A modern technika világában naponta értesít a Facebook vagy a Google: születésnapja van a szomszédnak, az évek óta nem látott osztálytársnak, a világ másik felén élő rokonnak. Ráadásul közeledik a meghittség, a szeretet és az adás időszaka az évben a mesés decemberrel és a média sem hagyja, hogy erről ne értesüljünk naponta: ajándékozni kell. De ajándékozni jó! Mielőtt súlyos teherként élnénk meg az ajándékokért való rohangálás-maratont, amikor is plázáról plázára koptatjuk téli csizmánkat, vessünk számot magunkban és figyeljünk igazán szeretteinkre. Valóban a lehető legjobb ötlet egy csomag almás-fahéjas habfürdő-testápoló-mécses kombinációt a fa alá rejteni, vagy tudunk igazi örömöt is adni?  

freestocks-org-470416-unsplash

Hallottunk-e már a különféle szeretetnyelvekről? Gary Chapman író, párkapcsolati szakértő szerint minden jó kapcsolat alapja, ha beszélünk a másik nyelvén. Igen ám, de nem elég csupán a másik beszélt nyelvét, vagy testbeszéd nyelvét érteni. A másik szeretetnyelvének megértése ugyanúgy kulcsfontosságú lehet, sőt talán még fontosabb. Mit értünk azonban szeretetnyelven? Egyszerűen így tudnánk nyakon csípni a fogalmat: a szeretetnyelv az a mód, ahogy az ember kifejezi és megéli a szeretetet. A „kifejezi” és a „megéli” szavak külön-külön nagyon fontosak a definícióban. Mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve. Az ezek általi kommunikáció érezteti velünk a leginkább, hogy „szeretve vagyunk”. Barátságokban, párkapcsolatokban talán tapasztaltuk már, hogy a másik fél ugyan elmondja, de kifejezésre már mintha nem juttatná mély érzelmeit felénk. Könnyen elképzelhető, hogy mégis kifejezi, azonban nem a mi elsődleges szeretetnyelvünkön szól hozzánk, így nincs biztonságunk afelől, hogy valóban törődik velünk, de meg is fordíthatjuk, ha mi nem a másik fél igazi szeretetnyelvén fejezzük ki kötődésünket bizony nem érzi majd az őszinte törődést ő sem. Ragadjuk meg végre a lényeget! Miről is van szó? Az ötféle szeretetnyelv a következő:
 

  1. Elismerő szavak

Dicséretek, biztatások, léleksimogató szavak és méltatások adnak igazi örömöt annak, akinek az elsődleges szeretetnyelve az Elismerő szavak. Gondolhatjuk, kinek ne esne jól néhány jó szó? És ez így is van, senki nem utasítaná el, ha egy számára fontos ember hangot ad annak, hogy büszke rá, vagy hogy egyszerűen tetszik neki, amit csinál. Azonban akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, egyszerűen sokkal inkább ezáltal tudja megérteni azt, hogy „Igen, fontos vagyok a másiknak, mert megdicsért engem.” TIPP: Ha ráismertünk szerettünkre, lepjük meg egy kedves és őszinte levéllel. Talán még szebb, ha a XXI. század digitális korszakában mégis inkább kézzel írunk néhány (vagy még több) elismerő szót róla és neki.
 

  1. Minőségi idő

Az idő oly drága manapság. Sokszor mi magunk is jól tudjuk, hogy a mennyiségnél sokkal fontosabb a minőség. Akinek az elsődleges szeretetnyelve a Minőségi idő, sokkal hálásabb lesz tíz perc együtt töltött, igazi, mély csendért, mint huszonöt perc dicsérő méltatásért, miközben valójában a tiszta ruhát teregetjük és nem is RÁ figyelünk.. Persze talán még jobban értékeli, ha az együtt töltött idő valamilyen élményt is okoz. TIPP: a legboldogabbá tehetjük szerettünket, ha számára élményt ajándékozunk. Látogasson el Webshopunkba, ahol páros élmények, spa csomagok kínálatából válogathat, melyek segítenek néhány felejthetetlen együtt töltött órát szerezni a Minőségi idő kedvelőinek.
 

  1. Ajándékozás

Apró figyelmességek, a csillogó csomagolópapír kibontásának öröme… aki az Ajándékozás nyelvét beszéli, mindig örülni fog valami kedves kicsinységnek, egy kis meglepetésnek egy egyszerű hétfő délután. Valószínűleg nem is az ajándék értékét figyeli majd, hanem ez az üzenet számára: „Megláttam ezt a kis szépséget és Rád gondoltam. Mert gondolok Rád!” TIPP: Ha az Ajándékozás nyelvét beszélőnek ajándékozunk, szánjunk időt az ajándékra magára. Az igényes díszítés, szalagok és masnik, a névre szóló csomagolás külön örömet okozhat számára. Ne feledje, Webshopunkban újabban névre szóló Ajándékutalványt is vásárolhat!
 

  1. Szívességek

Egy kis besegítés a házimunkában külön kérés nélkül? Sokunknak visszhangzik ebben a Mennyország. A Szívességek nyelvét beszélőnek pedig valóban ez lehet a Paradicsom. Az sem baj persze, ha nem megy még a „kérés nélkül” része. Meghallani a kérést és teljesíteni azt igazi törődést jelent. TIPP: Ajándék gyanánt készíthetünk kis kuponkártyákat. „A héten én mosogatok helyetted.” „Ma elvégzek valami olyan munkát, amit már évek óta megígértem Neked! ” Ezekkel a szívességekkel könnyen tele tölthetjük a Szívességek nyelvét beszélő szeretet-tankját.
 

  1. Testi érintés

Sokkal többen rendelkeznek a Testi érintés elsődleges szeretetnyelvével, mint gondolnánk! Miközben a modern világban egyre nagyobb személyes teret követelünk magunknak és az ölelést, a simogatást bezárjuk a négy fal közé, igen sokan vannak, akik ezt a nyelvet beszélve szinte szomjazzák az érintést. Könnyen megérthetjük őket, ha egy kattintással visszaugrunk előző bejegyzésünkre, ahol is az érintés csodájával foglalkoztunk. Minden esetre, ha szerettünk ezt a nyelvet tudja sajátjának, ne fukarkodjunk az összebújással!

TIPP: A masszázs olyan feltöltő erővel bírhat a Testi érintés nyelvét beszélő számára, hogy nagyszerű ajándék lehet számára egy Ajándékutalvány, akár Relaxáló masszázsra, vagy ha valami különlegesebben gondolkodunk, Tradícionális Thai masszázsra, netán egy teljes Spa kezelésre. Webshopunkban megtalálja!

Így a végére érve talán felmerült Önben a kérdés, hogy mégis honnan tudhatjuk, hogy mi fontos a másiknak. Mi lehet az anyanyelve szeretetnyelvében? Gary Chapman szerint úgy a legkönnyebb felfedezni azt, hogy megfigyeljük, mire panaszkodik a másik, illetve mit kér a leggyakrabban. Másrészről legtöbben úgy fejezzük ki szeretetünket, ahogy magunk felé mi is elvárnánk, így könnyen elképzelhető, hogy ha Párunk ajándékokkal halmoz el, pedig se szülinapunk, se névnapunk nincs, az ő elsődleges szeretetnyelve az ajándékozás.

Vagy ha nem jelent számára terhet, hogy egy hosszú nap után masszázzsal várjon bennünket haza, meglehet, hogy épp az ő elsődleges szeretetnyelve a testi érintés. Minden esetre, hogy meg is könnyítsük a dolgot, blogbejegyzésünk alján talál egy ingyenes szeretnyelv-tesztet. Semmilyen érv nem szól az almás-fahéjas habfürdő-testápoló-mécses csomag ellen. (Valójában a cikk írója kifejezetten kedveli ezt az illatkombinációt és él-hal egy gyertyafényes fürdőért.) De ha igazán szerettünkre hangolódunk - és mikor tennénk ezt máskor, ha nem a Szeretet Ünnepén? – talán sokkal tökéletesebb ajándékot is találhatunk számára és a személyre szóló, igazi törődés, igazi boldogságot hoz majd a Fa alá. A Teszt: http://medock.hu/teszt_szeretetnyelv

Up arrow icon